Duurzame Energie

Interview met Sandra Suurmeijer  door Albert Jan Garama, NDC Media Groep

De toekomst is dichtbij

De tijd dringt want de voorraad fossiele brandstoffen raakt uitgeput. Duurzame energie vormt een goed alternatief. Overstappen op de zon is het meest voor de hand liggend. Het omslagpunt komt nu snel dichterbij. In de tussentijd kun je thuis met eenvoudige maatregelen energie besparen.

Over niet al te lange tijd is het voor particulieren zeer zeker de moeite waard om helemaal over te stappen op alternatieve energie. Het omslagpunt dat deze energievorm goedkoper is dan fossiele brandstof komt steeds dichterbij. Zonne-energie is waar we uiteindelijk naartoe gaan, dat is het ultieme doel. Hoe lang dat nog duurt is niet te zeggen. De vaart zit er nog niet echt in. De overheid zit dwars.
Mensen willen best iets uitgeven voor een beter milieu. Maar toch, als er keus is uit drie verwarmingsketels, kiest 75% voor de goedkoopste, ondanks dat een duurdere minder milieubelastend is. Juist hier is een rol weggelegd voor de overheid. Die zou nog meer het voortouw moeten nemen en de mensen moeten stimuleren en informeren wat de mogelijkheden zijn.

Expertise

Wij weten waar we het over hebben. Wij vormen te samen met dertien andere installatiebureaus in de regio de Groene Installateur. Allen hebben expertise op het gebied van duurzamen energie oplossingen voor thuis, maar ook voor grote(re) objecten. De techniek is klaar voor de toekomst! In de tussentijd kan met relatief eenvoudige middelen worden bespaard op het gebruik van traditionele brandstof. Dat kan behalve bij nieuwbouw ook heel goed bij bestaande bebouwing. Nieuwe huizen worden aangelegd volgens de EP-norm (Energie Prestatie Coëfficient). Hierin staat precies waaraan gebouwen moeten voldoen met betrekking tot isolatie, gebruik van glas, verwarmingsketels en de aanleg van leidingen.

Monitoring
In bestaande woningen kan de particulier met een aantal maatregelen energie besparen. 40% van de huizen in Nederland heeft een HR-ketel. Hier valt dus nog veel winst te boeken. Daarnaast pleiten wij voor ‘monitoring’: op een lijst bijhouden wat je verbruikt aan gas, water en elektra. Een kleine moeite. Na de aanschaf van bijvoorbeeld een HR-ketel is minder gas nodig, dat zie op die lijst en dat motiveert. Andere tips om thuis makkelijk energie te besparen? Stap een minuutje eerder onder de douche vandaan, zet een spoelonderbreker in het toilet en laat de cv-installatie goed inregelen.  Meer tips zijn overigens te vinden op http://www.meermetminder.nl/home.

Eerlijk advies
Voorlichting geven is een belangrijke functie van ons installatiebedrijf. Het kan zijn dat iemand met een zonneboiler linksom geld bespaart, maar dat rechtsom weer uitgeeft aan nieuwe leidingen of speciale randapparatuur. Als voorbeeld onderstaand een situatie uit de praktijk:
"Onlangs was er een klant die zonnecollectoren op zijn dak wilde. Bij de persoon thuisgekomen bleek het huis midden tussen de bomen te staan. We zijn een commercieel bedrijf, maar hier had zonne-energie weinig kans. Wij hebben toen een HR-ketel geadviseerd . Voor ons minder omzet maar voor de klant goedkoper. Hij was bovendien blij met een eerlijk advies. En daar gaat tenslotte om”.

 • Remeha iSense

  Intuïtieve bediening en uitgebreide mogelijkheden!

  Met de iSense is een nieuwe stap gezet in de gebruiksvriendelijkheid van de kamerthermostaat en, in combinatie met een buitenvoeleraansluiting, weersafhankelijke regelaar*. De iSense is een kwalitatief hoogstaande thermostaat/weersafhankelijke regelaar met een uitermate gebruiksvriendelijk, maar bovenal intuïtief gebruik.

  Lees meer...
 • Remeha qSense


  Met de komst van de qSense wordt het succes van de Remeha iSense in een kleiner jasje voortgezet. De qSense is een eenvoudige, kleine, compacte regelaar máár met dezelfde grootse comfortprestaties als de iSense.

  Lees meer...
Groningerstraat 176-178
9402 LN  ASSEN
Tel: 0592-346880
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Planningsafspraken

Zoeken

Pagina delen

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin