Groningerstraat 176-178
9402 LN  ASSEN
Tel: 0592-346880
Email: info@suurmeijer-assen.nl

Warmte van buiten naar binnen halen

Een warmtepomp zet warmte van buiten om in warmte voor in huis. Dat kost energie, maar levert zelfs in het Nederlandse klimaat zoveel rendement op dat een warmtepomp een goed alternatief kan zijn voor je cv-ketel. De Remeha warmtepompen zijn er in all-electric en in hybride uitvoering. Bij een hybride warmtepomp zorgt een HR cv-ketel voor back-up tijdens koude dagen. Zo kan je eenvoudig verduurzamen met behoud van je huidige installatie.

  

Wat is een warmtepomp?

Beter zou je kunnen vragen: hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp zet warmte van buiten om in warmte voor in huis. Dat kan zijn warmte uit de lucht, water of de bodem. In de warmtepomp zit een vloeistof die al bij zeer lage temperatuur (tot -20 graden) verdampt. De warmte van buiten zet deze vloeistof om in gas. Dit gebeurt in de verdamper. Een compressor perst deze damp samen waardoor de temperatuur van de damp stijgt. Deze hete damp gaat door een warmtewisselaar aan de andere kant van de warmtepomp en geeft daar zijn warmte af aan het koude water uit de cv-installatie. Door het afgeven van warmte en het verlagen van de druk wordt de damp weer vloeistof en kan het hele proces weer opnieuw beginnen.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn huis?

Voor een warmtepomp is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is en dat er lage temperatuur afgiftesystemen aanwezig zijn. Denk dan aan vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Is dat niet het geval, kies dan bijvoorbeeld voor een hybride systeem. Een cv-ketel levert namelijk warmwater tot wel 85 graden en doet dit snel. Een warmtepomp haalt maximaal 55 graden en heeft een aanlooptijd nodig om op temperatuur te komen. Een warmtepomp wordt daarom altijd gecombineerd met een boiler of buffervat voor warm water. Bij sommige warmtepompen, zoals de Neptuna en Eria Tower, is het boilervat zelfs ingebouwd.

Zonder goede isolatie is er teveel warmteverlies. Hiermee daalt niet alleen het rendement van de warmtepomp, maar krijg je ook je huis niet goed warm. Je ziet dan ook dat warmtepompen voornamelijk worden toegepast in nieuwbouw woningen waarin de prestaties van de warmtepomp optimaal zijn afgestemd op de isolatie, het volume en de ventilatie van de woning. Weten of jouw huis geschikt is? Raadpleeg dan een erkende installateur.

Ik wil geen concessie aan comfort!

Een warmtepomp is net zo comfortabel als een cv-ketel. Voorwaarde is wel dat de installatie nauwkeurig wordt afgestemd op de comfortbehoefte en de woning. Dat vraagt veel meer voorbereiding dan de installatie van een cv-ketel. Houd daarnaast rekening met de benodigde ruimte voor de installatie.
Hoe groter de comfortbehoefte, hoe groter de installatie. Een boiler of buffervat moet er dan voor gaan zorgen dat er altijd voldoende warm water voorhanden is. Overweeg je de installatie van een warmtepomp? Ga dan altijd naar een erkende installateur.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een kleine warmtepomp (1,5 - 4 kW) beperken zich veelal tot advies, aanschaf en installatie. Heb je een zwaardere warmte­pomp (5 - 12 kW) nodig, dan zal ook de stroomvoorziening van je woning aangepast moeten worden. Van een standaard 1 fase aansluiting naar een 3 fase aansluiting zodat je, naast de warmtepomp, ook de andere elektrische apparaten in je woning kan blijven gebruiken zonder dat de stop eruit gaat. Je maandelijkse energielast verdriedubbelt daarmee ook bijna. Is je huis daarna 100% elektrisch, dan scheelt dat de kosten van een gas-aansluiting. Uw maandelijkse vaste energielasten stijgen daarmee toch nog met ongeveer 450,-. Naast hogere energielasten is ook de aanschafprijs van een warmtepomp hoger dan die van een cv-ketel.
Tegenover deze hogere uitgaven staan ook duidelijke voordelen. Een warmtepomp gaat gemiddeld 10 jaar langer mee dan een cv-ketel. Daarnaast zijn er sterke signalen dat investeringen in de verduurzaming van je huis zich terug zullen gaan vertalen in een hogere verkoopwaarde ten opzichte van gelijkwaardige huizen die niet

Meer weten? Neem contact met ons op!

 

 • eTwist

  Met de slimme eTwist thermostaat en gratis eTwist app regel jij je verwarming snel en moeiteloos, waar je je ook bevindt!

  Geen smartphone of tablet? Geen probleem, want met de slimme draai-/drukknop beschik je ook zonder wifi over de volledige functionaliteit

  Lees meer...
 • Remeha qSense

  Met de komst van de qSense wordt het succes van de Remeha iSense in een kleiner jasje voortgezet. De qSense is een eenvoudige, kleine, compacte regelaar máár met dezelfde grootse comfortprestaties als de iSense.

  Lees meer...